Zupa ryżowa z batatami i jarmużem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 542
Składniki:
- 2 duże bataty
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 pęczek jarmużu
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do misek. Bataty obrać ze skóry, umyć i pokroić w dużą kostkę. Jarmuż opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej bataty i smażyć je przez 40 sekund. Po tym czasie wlać do tego mleko kokosowe, bulion warzywny, dodać pokrojony jarmuż i gotować do miękkości batatów. Kiedy bataty zmiękną, całość doprawić do smaku mieloną papryką chili, kurkumą, imbirem, solą oraz pieprzem. Następnie wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć zupę z ognia i przelać do ryżu w miskach.
Komentarze (0)