Kalafior smażony
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 17688
Składniki:
- 600 g kalafiora
- 100 g mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Kalafiora umyć, osączyć z wody i podzielić na różyczki. Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką oraz szczyptą soli na gęstą masę, po czym obtoczyć w niej ugotowane różyczki kalafiora. Obtoczone różyczki obsypać bułką tartą i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, a następnie ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (6)
Coś pysznego polecam.
A co ze 100 g mąki???? Chyba zostaje na następnego kalafiora.
Przepis już poprawiony. :)
Przyszne ! ; D !!!!!!!!!!!!!
naprawdę fantastyczne!
no to jak 100g maki czy nie ?