Tortilla z chorizo i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1959
Składniki:
- 400 g kiełbasy chorizo
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- pieprz czarny mielony
- sól
- Tortilla:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki cieplej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować tortillę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać olej, ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na małe kawałki, po czym rozwałkować je na grubość 2 mm i pozostawić na stolnicy przez 10 minut. Następnie rozwałkowane ciasto przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je z obu stron do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszony tymianek i dobrze wymieszać. Kiełbasę chorizo obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do składników na patelni. Kiełbasę smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wówczas ściągnąć ją z patelni i wyłożyć na tortillę na talerzu. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Kiedy to nastąpi, ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno cebulą.
Komentarze (0)