Tortilla z chorizo i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 717
Tortilla z chorizo i jajkami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • Tortilla:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować tortillę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać olej, ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na małe kawałki, po czym rozwałkować je na grubość 2 mm i pozostawić na stolnicy przez 10 minut. Następnie rozwałkowane ciasto przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je z obu stron do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszony tymianek i dobrze wymieszać. Kiełbasę chorizo obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do składników na patelni. Kiełbasę smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wówczas ściągnąć ją z patelni i wyłożyć na tortillę na talerzu. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Kiedy to nastąpi, ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno cebulą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy