Jajecznica ze szpinakiem, plackami tortilli i kiełbasą chorizo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2560
Składniki:
- 30 g kiełbasy chorizo
- 6 jaj
- 4 placki tortilli
- 4 liście świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 pomarańcza
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry i pokroić również w cienkie plastry. Placki tortilli skropić niewielką ilością wody, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i włożyć na talerz. Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionej kiełbasy dodać pokrojoną wcześniej cebulę, szpinak oraz paprykę. Składniki smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy wbić do tego jajka i dobrze rozmieszać. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż jaka się zetną. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do tortilli na talerzu. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem i udekorować plastrami pomarańczy.
Komentarze (0)