Dynia pieczona z jarmużem, potrem, gruszką i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1465
Składniki:
- 4 gruszki komisówki
- 2 małe pory
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 mala dynia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 ząbek czosnku
- pęczek jarmużu
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa, gruszki, oraz dynie umyć i osączyć z wody. Dynie przekroić na połówki, wydrążyć z niej środki i nasiona. Następnie por oraz jarmuż przełożyć razem do jednego rondla, zalać składniki lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić do miski. Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki i dodać do składników w misce. Potem natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do składników. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do tego. Całość zasypać tartym parmezanem, oprószyć szczyptą pieprzu oraz cukrem pudrem, dobrze wymieszać i przełożyć do wydrążonej wcześniej dyni. Wszystko, przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do miękkości dyni. Kiedy dynia zmięknie składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)