Zupa z selera, rzepy i płatków kukurydzianych

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1859
Zupa z selera, rzepy i płatków kukurydzianych
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 białą rzepa
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Łodygi selera pokroić w kostkę. Rzepę obrać ze skóry, i również pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać masło w rondlu i dodać do niego pokrojone łodygi selera naciowego. Seler oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojoną rzepę i całość zalać bulionem warzywnym. Składniki w rondlu oprószyć Vegetą i gotować do miękkości na średnim ogniu. Pod koniec gotowania wsypać do tego płatki kukurydziane, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać do kubka i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz płatkami chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów