Pasta z bazylii, pietruszki i płatków drożdżowych

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2854
Pasta z bazylii, pietruszki i płatków drożdżowych
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 liście bazylii do dekoracji
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz

Opis przygotowania:

Posiekaną bazylię oraz natkę zielonej pietruszki przełożyć do blendera. Wlać do tego ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i wsypać płatki drożdżowe. Dodać do tego tłuczone migdały, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Następnie wszystko przełożyć do małych miseczek i udekorować listkami bazylii. Gotowa pasta doskonale nadaje się do smarowania chleba, pizzy, albo gotowanego makaronu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów