Pasta z bazylii, pietruszki i płatków drożdżowych
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2854
Składniki:
- 4 liście bazylii do dekoracji
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki drobno posiekanej bazylii
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
Opis przygotowania:
Posiekaną bazylię oraz natkę zielonej pietruszki przełożyć do blendera. Wlać do tego ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i wsypać płatki drożdżowe. Dodać do tego tłuczone migdały, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Następnie wszystko przełożyć do małych miseczek i udekorować listkami bazylii. Gotowa pasta doskonale nadaje się do smarowania chleba, pizzy, albo gotowanego makaronu.
Komentarze (0)