Ciasto z rzepy
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2012
Składniki:
- 600 g białej rzepy
- 250 ml wody
- 130 g mąki ryżowej
- 60 g kabanosów wieprzowych
- 30 g cukru
- 30 g suszonych krewetek
- 30 g grzybów shitake
- 25 g mąki pszennej
- 10 g suszonych przegrzebek
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Kabanosy pokroić w drobną kostkę i moczyć je we wrzącej wodzie przez 5 minut. Po namoczeniu odcedzić z wody (a odcedzoną wodę pozostawić). Suszone krewetki oraz przegrzebki zalać 1 szklanką wody i moczyć je przez 5 minut. Po namoczeniu odcedzić (i również wodę pozostawić). Grzyby shitake oczyścić i pokroić je w drobną kostkę.
Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu i dodać do niego pokrojone wcześniej namoczone kabanosy, pokrojone grzyby, suszone przegrzebki i krewetki. Składniki te smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia.
Rzepę obrać ze skóry, umyć, potem pokroić ją na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, po czym wlać do tego wodę z odcedzonych kabanosów, suszonych krewetek i ugotować ją do miękkości.
Po ugotowaniu rzepę odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do masy z rzepy wsypać mąkę ryżową i mąkę pszenną, dodać smażone kabanosy, grzyby shitake, krewetki i przegrzebki. Z całości wyrobić ciasto. Przełożyć je na blachę do pieczenia i nakryć folią spożywczą. Całość wstawić do lodówki i trzymać przez 2 godziny.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki odwinąć z folii, podzielić na porcje i lekko zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju sezamowego na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu i dodać do niego pokrojone wcześniej namoczone kabanosy, pokrojone grzyby, suszone przegrzebki i krewetki. Składniki te smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia.
Rzepę obrać ze skóry, umyć, potem pokroić ją na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, po czym wlać do tego wodę z odcedzonych kabanosów, suszonych krewetek i ugotować ją do miękkości.
Po ugotowaniu rzepę odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do masy z rzepy wsypać mąkę ryżową i mąkę pszenną, dodać smażone kabanosy, grzyby shitake, krewetki i przegrzebki. Z całości wyrobić ciasto. Przełożyć je na blachę do pieczenia i nakryć folią spożywczą. Całość wstawić do lodówki i trzymać przez 2 godziny.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki odwinąć z folii, podzielić na porcje i lekko zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju sezamowego na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)