Ciasto z rzepy

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1688
Ciasto z rzepy
fot. See-ming Lee (SML) (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g białej rzepy
  • 250 ml wody
  • 130 g mąki ryżowej
  • 60 g kabanosów wieprzowych
  • 30 g cukru
  • 30 g suszonych krewetek
  • 30 g grzybów shitake
  • 25 g mąki pszennej
  • 10 g suszonych przegrzebek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Kabanosy pokroić w drobną kostkę i moczyć je we wrzącej wodzie przez 5 minut. Po namoczeniu odcedzić z wody (a odcedzoną wodę pozostawić). Suszone krewetki oraz przegrzebki zalać 1 szklanką wody i moczyć je przez 5 minut. Po namoczeniu odcedzić (i również wodę pozostawić). Grzyby shitake oczyścić i pokroić je w drobną kostkę.

Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu i dodać do niego pokrojone wcześniej namoczone kabanosy, pokrojone grzyby, suszone przegrzebki i krewetki. Składniki te smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia.

Rzepę obrać ze skóry, umyć, potem pokroić ją na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, po czym wlać do tego wodę z odcedzonych kabanosów, suszonych krewetek i ugotować ją do miękkości.

Po ugotowaniu rzepę odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do masy z rzepy wsypać mąkę ryżową i mąkę pszenną, dodać smażone kabanosy, grzyby shitake, krewetki i przegrzebki. Z całości wyrobić ciasto. Przełożyć je na blachę do pieczenia i nakryć folią spożywczą. Całość wstawić do lodówki i trzymać przez 2 godziny.

Po tym czasie wyciągnąć z lodówki odwinąć z folii, podzielić na porcje i lekko zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju sezamowego na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów