Cykoria w sosie pomidorowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2955
Składniki:
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 10 pomidorków cherry
- 2 cykorie zielone
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka gotowego sosu sojowego ciemnego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cykorię oraz pomidorki umyć i osączyć z wody. Następnie pomidorki pokroić na połowy, oprószyć szczyptą soli, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Cykorię zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować na średnim ogniu, odcedzić i dodać do pomidorków.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego sos sojowy, bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Gotowym sosem zalać warzywa na talerzu.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego sos sojowy, bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Gotowym sosem zalać warzywa na talerzu.
Komentarze (0)