Cykoria w sosie pomidorowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2955
Cykoria w sosie pomidorowym
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 10 pomidorków cherry
  • 2 cykorie zielone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cykorię oraz pomidorki umyć i osączyć z wody. Następnie pomidorki pokroić na połowy, oprószyć szczyptą soli, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Cykorię zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować na średnim ogniu, odcedzić i dodać do pomidorków.

Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać olej na patelni, dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego sos sojowy, bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Gotowym sosem zalać warzywa na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów