Suflet z płatków owsianych, chleba, jajek i dżemu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3295
Składniki:
- 4 kromki pszennego chleba
- 2 jajka
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 1 szklanka mleka letniego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 skórka z pomarańczy
- szczypta soli
- szczypta mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Kromki chleba pozbawić skórek, a środki drobno pokruszyć. Do pokruszonego chleba dodać płatki owsiane i zalać letnim mlekiem. Jajka roztrzepać trzepaczką ze szczyptą soli oraz świeżo tartej gałki muszkatołowej, dodać do zalanych składników i dokładnie wymieszać. Skórkę z pomarańczy sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i pokroić w cienkie paski. Serek śmietankowy rozmieszać z cukrem pudrem. Następnie wymieszanymi składnikami napełnić odpowiednie foremki do połowy. Dodać do tego serek śmietankowy, a na to nałożyć ponownie wymieszane składniki. Całość posypać pokrojoną skórką pomarańczową, szczyptą mielonego imbiru i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec na złoty kolor. Podawać z dżemem morelowym.
Komentarze (1)
Zamiast chleba pszennego dałem inny - chyba o nawie "miodowy", a zamiast dżemu - przetwór z jabłek. Poza tym przez pomyłkę imbir dodałem do jajek, zamiast na wierzch do pieczenia.
Wyszło bardzo smacznie i sycąco :)
PS. Do poprawy lista składników (smak dżemu, cynamon który nie występuje w opisie).