Puto Bumbong
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2377
Składniki:
- 2 łyżki masła
- Na posypkę:
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- Na puto:
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 1 szklanka kleistego białego ryżu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować puto: biały oraz czarny raz przesypać razem na sito, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do jednego rondla, zalać 4 szklankami wody, wsypać cukier brązowy, 2 łyżki wiórek kokosowych, szczyptę soli i wlać ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać łyżką, nakryć pokrywką i moczyć przez 10 godzin w temperaturze pokojowej. Po namoczeniu składniki odcedzić na sicie, ale wody z moczenia nie wylewać, tylko przelać ją do odpowiedniego naczynia do gotowania na parze z sitem. Natomiast odcedzone wcześniej składniki przełożyć do miksera i wszystkie zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do wysmarowanych roztopionym masłem małych rurek z bambusa lub odpowiednich foremek i napełnić je szczelnie ugniatając palcami. Napełnione rurki przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, do którego wlana została woda z moczonych wcześniej składników (jeśli wody w naczyniu będzie za mało należy dolać do tego 1 szklankę zimnej wody). Naczynie postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia wody, a potem gotować na parze przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i delikatnie wypchnąć kołeczkiem na talerz. Do składników na talerzu dodać masło i przygotować posypkę: wiórki kokosowe wymieszać w misce z cukrem pudrem i posypać tym gotowy deser.
Komentarze (0)