Sałatka z rzepy i kalarepy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2746
Składniki:
- 3 fioletowe rzepy
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 cm świeżego imbiru
- 1,5 łyżki cukru
- 1 kalarepa
- 1 główka sałaty
- 1 dymka
- natka zielonej pietruszki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Kalarepę oraz rzepę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do pokrojonej sałaty. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym dodać do pozostałych składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Następnie ocet ryżowy połączyć z olejem, cukrem oraz szczyptą soli, wymieszać i zalać tym pokrojone składniki. Wszystko wstawić na 20 minut do lodówki.
Komentarze (0)