Sałatka z rzepy i kalarepy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2530
Sałatka z rzepy i kalarepy
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 fioletowe rzepy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 kalarepa
  • 1 główka sałaty
  • 1 dymka
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Kalarepę oraz rzepę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do pokrojonej sałaty. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym dodać do pozostałych składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Następnie ocet ryżowy połączyć z olejem, cukrem oraz szczyptą soli, wymieszać i zalać tym pokrojone składniki. Wszystko wstawić na 20 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów