Sernik z ryżem i karmelem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2293
Sernik z ryżem i karmelem
fot. kthread / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g białego sera twarogowego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • Na karmel:
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki wody

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wbić jajko, dodać przepuszczony przez maszynkę ser twarogowy, wsypać cukier puder, po czym wszystko dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć ją do foremek na ciasto. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.

Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, potem wlać do tego wodę i smażyć do czasu, aż składniki się rozpuszczą na płynną masę. Rozpuszczonym karmelem zalać składniki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów