Sernik z ryżem i karmelem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2293
Składniki:
- 300 g białego sera twarogowego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
- Na karmel:
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki wody
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wbić jajko, dodać przepuszczony przez maszynkę ser twarogowy, wsypać cukier puder, po czym wszystko dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć ją do foremek na ciasto. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.
Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, potem wlać do tego wodę i smażyć do czasu, aż składniki się rozpuszczą na płynną masę. Rozpuszczonym karmelem zalać składniki na talerzu.
Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, potem wlać do tego wodę i smażyć do czasu, aż składniki się rozpuszczą na płynną masę. Rozpuszczonym karmelem zalać składniki na talerzu.
Komentarze (0)