Zupa z rzepy

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 8919
Zupa z rzepy
fot. nyaa_birdies_perch / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 2 białe rzepy
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rzepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Marchew pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać masło w rondlu, po czym dodać do niego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać startą rzepę, świeżo tartą gałkę muszkatołową i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki oraz marchew, doprawić do smaku pieprzem solą i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać do tego śmietanę, całość jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać do miski. Gotową zupę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów