Zupa z rzepy
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 8919
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 3 łyżki masła
- 2 ziemniaki
- 2 białe rzepy
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rzepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Marchew pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać masło w rondlu, po czym dodać do niego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać startą rzepę, świeżo tartą gałkę muszkatołową i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki oraz marchew, doprawić do smaku pieprzem solą i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać do tego śmietanę, całość jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać do miski. Gotową zupę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)