Sernik z makiem i piankami marshmallow

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4509
Sernik z makiem i piankami marshmallow
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 g masy makowej z bakaliami
  • 400 g pianek marshmallow
  • 350 g krakersów grahamowych
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g kaszy manny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Pianki marshmallow przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika i przestudzić. Na dno kolejnej blachy do pieczenia wyłożyć, wysmarowane roztopionym masłem krakersy grahamowe i nałożyć na nie masę makową z bakaliami, a na masę nałożyć przestudzone pianki marshmallow.

Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, dodać do niego margarynę, wsypać cukier, cukier waniliowy i dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do zmiksowanych składników wsypać kaszę mannę i dodawać stopniowo ubitą wcześniej pianę z białek, nie przerywając miksowania. Po zmiksowaniu przełożyć masę na warstwę piankami marshmallow.

Na wierzch nałożyć wysmarowane roztopionym masłem krakersy grahamowe. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż górna warstwa krakersów się przyrumieni. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika, formy i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów