Sernik z makiem i piankami marshmallow
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4509
Składniki:
- 450 g masy makowej z bakaliami
- 400 g pianek marshmallow
- 350 g krakersów grahamowych
- 4 łyżki roztopionego masła
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 100 g kaszy manny
- 16 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Pianki marshmallow przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika i przestudzić. Na dno kolejnej blachy do pieczenia wyłożyć, wysmarowane roztopionym masłem krakersy grahamowe i nałożyć na nie masę makową z bakaliami, a na masę nałożyć przestudzone pianki marshmallow.
Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, dodać do niego margarynę, wsypać cukier, cukier waniliowy i dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do zmiksowanych składników wsypać kaszę mannę i dodawać stopniowo ubitą wcześniej pianę z białek, nie przerywając miksowania. Po zmiksowaniu przełożyć masę na warstwę piankami marshmallow.
Na wierzch nałożyć wysmarowane roztopionym masłem krakersy grahamowe. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż górna warstwa krakersów się przyrumieni. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika, formy i przestudzić.
Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, dodać do niego margarynę, wsypać cukier, cukier waniliowy i dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do zmiksowanych składników wsypać kaszę mannę i dodawać stopniowo ubitą wcześniej pianę z białek, nie przerywając miksowania. Po zmiksowaniu przełożyć masę na warstwę piankami marshmallow.
Na wierzch nałożyć wysmarowane roztopionym masłem krakersy grahamowe. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż górna warstwa krakersów się przyrumieni. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika, formy i przestudzić.
Komentarze (0)