Sałatka z rzepy, kalarepy i botwiny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2506
Sałatka z rzepy, kalarepy i botwiny
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 biała rzepa
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała kalarepa
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 0,5 szklanki octu ryżowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pęczek botwiny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rzepę oraz kalarepę umyć, osączyć z wody, po czym obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Starte składniki przełożyć razem do miski. Botwinę sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i dodać do składników w misce. Następnie ocet przelać do kubka, wlać do tego olej i wsypać cukier oraz imbir mielony. Dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i przelać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Do spożycia podawać po 10 minutach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów