Sałatka z rzepy, kalarepy i botwiny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2506
Składniki:
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 biała rzepa
- 1 łyżka cukru
- 1 mała kalarepa
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 0,5 szklanki octu ryżowego
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- pęczek botwiny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rzepę oraz kalarepę umyć, osączyć z wody, po czym obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Starte składniki przełożyć razem do miski. Botwinę sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i dodać do składników w misce. Następnie ocet przelać do kubka, wlać do tego olej i wsypać cukier oraz imbir mielony. Dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i przelać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Do spożycia podawać po 10 minutach.
Komentarze (0)