Mizu-nasu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2041
Składniki:
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 liście świeżej pokrzywy do dekoracji
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bakłażan
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy mirin
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażana, imbir oraz liście pokrzywy umyć i osączyć z wody. Liście pokrzyw przełożyć na talerz. Bakłażana przekroić wzdłuż na połówki, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i lekko ponacinać skórę. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do tego pokrojonego bakłażana skórą do góry. Smażyć przez 40 sekund, po czym dodać starty drobno imbir. Wino zmieszać z sosem sojowym, przyprawą mirin, brązowym cukrem i zalać tym smażone składniki. Całość przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości bakłażana. Gotowego bakłażana wraz z duszonym imbirem ściągnąć z ognia, osączyć z zalewy i wyłożyć na liście pokrzyw na talerzu.
Komentarze (0)