Mizu-nasu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1814
Mizu-nasu
fot. GinkgoTelegraph / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 liście świeżej pokrzywy do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażana, imbir oraz liście pokrzywy umyć i osączyć z wody. Liście pokrzyw przełożyć na talerz. Bakłażana przekroić wzdłuż na połówki, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i lekko ponacinać skórę. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do tego pokrojonego bakłażana skórą do góry. Smażyć przez 40 sekund, po czym dodać starty drobno imbir. Wino zmieszać z sosem sojowym, przyprawą mirin, brązowym cukrem i zalać tym smażone składniki. Całość przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości bakłażana. Gotowego bakłażana wraz z duszonym imbirem ściągnąć z ognia, osączyć z zalewy i wyłożyć na liście pokrzyw na talerzu.

Komentarze (0)