Kotlety z rzepy i ryżu w sosie sojowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3213
Składniki:
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 duża, biała rzepa
- 1 cebula
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, po czym dodać do tego natkę zielonej pietruszki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać startą rzepę oraz smażoną cebulę z natką zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć kotlety z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać sosem sojowym.
Komentarze (0)