Placki z rzepy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1702
Placki z rzepy
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 białe rzepy
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki mleka

Opis przygotowania:

Rzepę umyć, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startej rzepy wsypać mąkę, suszone oregano oraz sól, po czym wbić jajko, wlać olej z mlekiem i z całości wyrobić ciasto. Uformować z niego małe placki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu, do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy