Placki z rzepy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3903
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 białe rzepy
- 1 łyżeczka oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki mleka
Opis przygotowania:
Rzepę umyć, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startej rzepy wsypać mąkę, suszone oregano oraz sól, po czym wbić jajko, wlać olej z mlekiem i z całości wyrobić ciasto. Uformować z niego małe placki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu, do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)