Naleśniki z bitą śmietaną, pitają i kiwi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2853
Składniki:
- 450 ml śmietany kremówki
- 50 ml likieru miętowego
- 4 pitaje czerwone (smoczy owoc)
- 4 owoce kiwi
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 1 gotowa polewa malinowa
- Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia, wbić do niej jajko, wlać mleko, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto mikserem o konsystencji śmietanki. Następnie porcje ciasta smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym zwinąć w rulony i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką na sztywną pianę i nałożyć ją na zrolowane naleśniki. Całość polać likierem miętowym i gotową polewą malinową. Kiwi i pitaje umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do naleśników.
Komentarze (0)