Naleśniki z bitą śmietaną, pitają i kiwi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2853
Naleśniki z bitą śmietaną, pitają i kiwi
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 ml śmietany kremówki
  • 50 ml likieru miętowego
  • 4 pitaje czerwone (smoczy owoc)
  • 4 owoce kiwi
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 gotowa polewa malinowa
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia, wbić do niej jajko, wlać mleko, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto mikserem o konsystencji śmietanki. Następnie porcje ciasta smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym zwinąć w rulony i wyłożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką na sztywną pianę i nałożyć ją na zrolowane naleśniki. Całość polać likierem miętowym i gotową polewą malinową. Kiwi i pitaje umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do naleśników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów