Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 16593
Składniki:
- 600 g serka homogenizowanego Danio
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g biszkoptów okrągłych
- 30 g mieszanych bakalii
- 30 g truskawek
- 20 g biszkoptów
- 4 łyżki letniej wody
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Truskawki umyć i obrać z szypułek. 10 g z nich zmiksować w blenderze i zostawić na polewę sernika. Bakalie sparzyć wrzącą wodą, potem osączyć z nadmiaru wody i drobno pokroić. Biszkopty rozdrobnić na małe kawałeczki i wymieszać z bakaliami. Następnie wymieszane składniki przełożyć do formy i zalać lekko podgrzanym w rondlu miodem. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką na sztywną pianę. Pod koniec dodać do niej cukier puder i nadal ubijać. Potem łyżeczką nakładać stopniowo małe porcje serka homogenizowanego, wciąż cały czas ubijając. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach letniej wody. Kiedy napęcznieje, dodać do składników i dokładnie wymieszać. Do wymieszanej masy dodać całe truskawki, ponownie wymieszać, przełożyć na bakalie w formie i włożyć do lodówki, aby wszystko stężało. Po tym czasie wyciągnąć, polać polewą z miksowanych truskawek i przełożyć na talerz.
Komentarze (2)
mniam łatwy supcio okok jest
izomorfia3
Wow-właśnie został dodany do kolekcji w folderze: do upieczenia ! :)