Zupa z plackami tortilli i białą kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1335
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 dojrzałe awokado
- sól
- Na zupę:
- 800 ml bulionu z kurczaka
- 400 ml pomidorów z puszki bez skórek
- 150 g kukurydzy w zalewie
- 6 kukurydzianych placków tortilli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone czerwone papryczki chili
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Opis przygotowania:
Kapustę białą pokroić w cienkie paski, sparzyć ją wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Następnie doprawić ją do smaku szczyptą soli, cukru, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Awokado obrać ze skóry, pozbawić pestki, a miąższ pokroić drobno i dodać do kapusty. Całość dobrze wymieszać, po czym przełożyć do małej miseczki i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki.
Przygotować zupę: piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Placki tortilli pokroić w cienkie paski i przełożyć je do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone wcześniej mięso, odcedzoną kukurydzę i pomidory z puszki. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno suszoną papryczkę chili i mielone nasiona kolendry. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu, sokiem z cytryny, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i przelać do pokrojonych placków tortilli w misce.
Gotową zupę polać śmietaną kremówką i podawać z przygotowaną wcześniej kapustą.
Przygotować zupę: piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Placki tortilli pokroić w cienkie paski i przełożyć je do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone wcześniej mięso, odcedzoną kukurydzę i pomidory z puszki. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno suszoną papryczkę chili i mielone nasiona kolendry. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu, sokiem z cytryny, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i przelać do pokrojonych placków tortilli w misce.
Gotową zupę polać śmietaną kremówką i podawać z przygotowaną wcześniej kapustą.
Komentarze (0)