Zupa z plackami tortilli i białą kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1089
Zupa z plackami tortilli i białą kapustą
fot. AlejandroLinaresGarcia (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól
  • Na zupę:
  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • 400 ml pomidorów z puszki bez skórek
  • 150 g kukurydzy w zalewie
  • 6 kukurydzianych placków tortilli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone czerwone papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Opis przygotowania:

Kapustę białą pokroić w cienkie paski, sparzyć ją wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Następnie doprawić ją do smaku szczyptą soli, cukru, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Awokado obrać ze skóry, pozbawić pestki, a miąższ pokroić drobno i dodać do kapusty. Całość dobrze wymieszać, po czym przełożyć do małej miseczki i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki.

Przygotować zupę: piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Placki tortilli pokroić w cienkie paski i przełożyć je do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone wcześniej mięso, odcedzoną kukurydzę i pomidory z puszki. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno suszoną papryczkę chili i mielone nasiona kolendry. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu, sokiem z cytryny, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i przelać do pokrojonych placków tortilli w misce.

Gotową zupę polać śmietaną kremówką i podawać z przygotowaną wcześniej kapustą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów