Polenta z plackami tortilli i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1996
Składniki:
- 30 g białych szparagów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 placki tortilli
- 2 dojrzałe awokado
- 2 czerwone papryki
- 1 bakłażan
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- pieprz świeżo zmielony
- świeża bazylia do dekoracji
- sól
- Polenta:
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka maki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę a miąższ pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w ćwiartki. Szparagi obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je trzema szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni, przełożyć pokrojonego na małe kawałki bakłażana, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową, suszona kolendrą i smażyć pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Usmażonego ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek na drugiej patelni, dodać pokrojoną paprykę, oprószyć szczyptą soli i smażyć do miękkości. Ściągnąć z ognia wtedy, kiedy papryka zmięknie.
Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu i wsypać do niej stopniowo mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotować na średnim ogniu do chwili, aż zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na polentę nałożyć placki tortilli i plastry awokado, po czym dodać do tego usmażonego bakłażana, paprykę i ugotowane szparagi.
Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem, mieloną papryką chili i udekorować świeżą bazylią.
Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu i wsypać do niej stopniowo mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotować na średnim ogniu do chwili, aż zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na polentę nałożyć placki tortilli i plastry awokado, po czym dodać do tego usmażonego bakłażana, paprykę i ugotowane szparagi.
Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem, mieloną papryką chili i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)