Paratha z ziemniakami i ceculą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3146
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 szklanki mąki pszennej do podsypania
- natka kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować w mundurkach i odcedzić. Następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i połączyć z pokrojonymi ziemniakami. Dodać do tego umytą oraz pokrojoną drobno natkę kolendry i całość dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę razową przesypać na stolnicę. Dodać do niej szczyptę soli i wymieszać. Następnie wlać do tego odrobinę letniej wody i wyrobić gładkie ciasto ciasto. Wyrobione podsypać mąka pszenną i ponownie wyrobić. Gotowe odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką.
Po tym czasie ciasto podzielić na części i rozwałkować każdą z nich na placki o grubość 3 mm. Rozwałkowane posmarować masłem, posypać pokrojonymi ziemniakami, cebulą, kolendrą, nakryć kolejnym rozwałkowanym plackiem i całość ponownie rozwałkować, aby placki się złączyły. Złączone placki przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i piec z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę razową przesypać na stolnicę. Dodać do niej szczyptę soli i wymieszać. Następnie wlać do tego odrobinę letniej wody i wyrobić gładkie ciasto ciasto. Wyrobione podsypać mąka pszenną i ponownie wyrobić. Gotowe odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką.
Po tym czasie ciasto podzielić na części i rozwałkować każdą z nich na placki o grubość 3 mm. Rozwałkowane posmarować masłem, posypać pokrojonymi ziemniakami, cebulą, kolendrą, nakryć kolejnym rozwałkowanym plackiem i całość ponownie rozwałkować, aby placki się złączyły. Złączone placki przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i piec z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)