Kurczak w chili z sałatą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2001
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 1 sałata strzępiasta
- Na marynatę:
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki chili
- 1 czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, limonkę oraz piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonego czosnku. Następnie oba składniki zasypać cukrem brązowym, zalać sokiem z limonki, sokiem pomarańczowym i wymieszać. Piersi z kurczaka skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryka chili i dodać do wymieszanych składników. Całość wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, osączyć z zalewy i samo mięso przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni. Smażyć do miękkości, po czym ściągnąć z ognia i dodać do salaty na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną limonką.
Komentarze (0)