Zupa dyniowa z plackami tortilli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2327
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni
- 50 ml mleka kokosowego
- 2 marchewki
- 2 placki tortilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Startą marchew połączyć z pokrojoną dynią. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać suszone płatki chili i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego dynię z marchewką, wlać bulion warzywny, doprawić do smaku pieprzem, solą i gotować do miękkości. Następnie wlać mleko kokosowe i całość zmiksować mikserem. Zmiksowana zupę przelać na talerz i po czym dodać pokrojone w plastry placki tortilli. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)