Zupa dyniowa z plackami tortilli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2327
Zupa dyniowa z plackami tortilli
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 2 placki tortilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Startą marchew połączyć z pokrojoną dynią. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać suszone płatki chili i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego dynię z marchewką, wlać bulion warzywny, doprawić do smaku pieprzem, solą i gotować do miękkości. Następnie wlać mleko kokosowe i całość zmiksować mikserem. Zmiksowana zupę przelać na talerz i po czym dodać pokrojone w plastry placki tortilli. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów