Tonkatsu z plackami na parze
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1890
Składniki:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżki soku cytrynowego
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- Na tonkatsu:
- 200 g schabu wieprzowego bez kości
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- Na placki:
- 3 g drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka letniego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Kapustę białą zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, sparzyć ją 2 szklankami lekko osolonej wody i odcedzić. Odcedzoną oprószyć cukrem, zalać sokiem cytrynowym i dokładnie wymieszać. Wymieszaną odstawić na 15 minut do lodówki.
Przygotować placki: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem, po czym roztarte przelać do wymieszanej mąki. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrobionego ciasta uformować ręcznie małe placki i przełożyć je na sito naczynia do gotowanego na parze, zalanego do połowy wodą. Placki gotować na średnim ogniu przez 20 minut, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować tonkatsu: mięso schabowe pokroić na cienkie plastry o szerokości 4 cm i oprószyć je pieprzem i solą. Następnie jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. W roztrzepanym jajku namoczyć pokrojone mięso, a po wyciągnięciu, oprószyć je bułką tartą i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na ugotowane wcześniej placki na parze. Całość posypać sparzoną kapustą białą, oprószyć mieloną papryką, polać jogurtem naturalnym i spiąć patyczkiem szaszłykowym.
Przygotować placki: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem, po czym roztarte przelać do wymieszanej mąki. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrobionego ciasta uformować ręcznie małe placki i przełożyć je na sito naczynia do gotowanego na parze, zalanego do połowy wodą. Placki gotować na średnim ogniu przez 20 minut, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować tonkatsu: mięso schabowe pokroić na cienkie plastry o szerokości 4 cm i oprószyć je pieprzem i solą. Następnie jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. W roztrzepanym jajku namoczyć pokrojone mięso, a po wyciągnięciu, oprószyć je bułką tartą i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na ugotowane wcześniej placki na parze. Całość posypać sparzoną kapustą białą, oprószyć mieloną papryką, polać jogurtem naturalnym i spiąć patyczkiem szaszłykowym.
Komentarze (0)