Tonkatsu z plackami na parze

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1675
Tonkatsu z plackami na parze
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na tonkatsu:
  • 200 g schabu wieprzowego bez kości
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • Na placki:
  • 3 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka letniego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Kapustę białą zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, sparzyć ją 2 szklankami lekko osolonej wody i odcedzić. Odcedzoną oprószyć cukrem, zalać sokiem cytrynowym i dokładnie wymieszać. Wymieszaną odstawić na 15 minut do lodówki.

Przygotować placki: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem, po czym roztarte przelać do wymieszanej mąki. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrobionego ciasta uformować ręcznie małe placki i przełożyć je na sito naczynia do gotowanego na parze, zalanego do połowy wodą. Placki gotować na średnim ogniu przez 20 minut, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować tonkatsu: mięso schabowe pokroić na cienkie plastry o szerokości 4 cm i oprószyć je pieprzem i solą. Następnie jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. W roztrzepanym jajku namoczyć pokrojone mięso, a po wyciągnięciu, oprószyć je bułką tartą i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na ugotowane wcześniej placki na parze. Całość posypać sparzoną kapustą białą, oprószyć mieloną papryką, polać jogurtem naturalnym i spiąć patyczkiem szaszłykowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów