Galaretka z serkiem i piernikiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1110
Składniki:
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 g galaretki truskawkowej z cukrem
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 gałązki świeżej mięty
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miodu wielokwiatowego
- 80 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka przypraw do piernika
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować galaretkę: zagotować 500 ml wody, wsypać do niej galaretkę truskawkową, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i przestudzić. Po przestudzeniu przelać ją do plastikowych foremek i wstawić do lodówki, aby stężała. Następnie wyciągnąć ją z lodówki, wysmarować serkiem homogenizowanym i ponownie wstawić do lodówki.
Przygotować ciasto: do rondla wlać miód, wsypać cukier, przyprawę do piernika, kakao, dodać masło i razem podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier z masłem dobrze się rozpuszczą. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i sodą. Do wymieszanej mąki wlać płynne, rozpuszczone składniki, wbić do tego jajko, dobrze wymieszać i wyrobić z tego ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki szklanką.
Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto dobrze przestudzić, po czym wyciągnąć z lodówki przygotowaną wcześniej galaretkę z serkiem i nałożyć na to krążki piernikowe.
Wszystko udekorować umytymi listkami świeżej mięty i posypać mielonymi migdałami.
Przygotować ciasto: do rondla wlać miód, wsypać cukier, przyprawę do piernika, kakao, dodać masło i razem podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier z masłem dobrze się rozpuszczą. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i sodą. Do wymieszanej mąki wlać płynne, rozpuszczone składniki, wbić do tego jajko, dobrze wymieszać i wyrobić z tego ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki szklanką.
Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto dobrze przestudzić, po czym wyciągnąć z lodówki przygotowaną wcześniej galaretkę z serkiem i nałożyć na to krążki piernikowe.
Wszystko udekorować umytymi listkami świeżej mięty i posypać mielonymi migdałami.
Komentarze (0)