Galaretka z serkiem i piernikiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1110
Galaretka z serkiem i piernikiem
fot. grafvision / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 g galaretki truskawkowej z cukrem
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g miodu wielokwiatowego
  • 80 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przypraw do piernika
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować galaretkę: zagotować 500 ml wody, wsypać do niej galaretkę truskawkową, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i przestudzić. Po przestudzeniu przelać ją do plastikowych foremek i wstawić do lodówki, aby stężała. Następnie wyciągnąć ją z lodówki, wysmarować serkiem homogenizowanym i ponownie wstawić do lodówki.

Przygotować ciasto: do rondla wlać miód, wsypać cukier, przyprawę do piernika, kakao, dodać masło i razem podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier z masłem dobrze się rozpuszczą. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i sodą. Do wymieszanej mąki wlać płynne, rozpuszczone składniki, wbić do tego jajko, dobrze wymieszać i wyrobić z tego ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki szklanką.

Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto dobrze przestudzić, po czym wyciągnąć z lodówki przygotowaną wcześniej galaretkę z serkiem i nałożyć na to krążki piernikowe.

Wszystko udekorować umytymi listkami świeżej mięty i posypać mielonymi migdałami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów