Zupa z pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1921
Składniki:
- 150 g czarnej fasoli
- 30 g makaronu rurki
- 15 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- Na pesto:
- 5 g tartego parmezanu
- 5 g tłuczonych orzeszków pinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Fasolę czarną moczyć w 1 l lekko osolonej wody przez 3 godziny. Pozostałe warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew i fasolkę szparagową pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa dodać do namoczonej fasoli wraz z curry, szczyptą soli oraz pieprzu, a następnie gotować do miękkości. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Gorącą zupą zalać makaron.
Przygotować pesto: bazylię rozetrzeć z oliwą w moździerzu. Następnie dodać do tego orzeszki pinii, tarty parmezan oraz szczyptę soli. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę i dodać do zupy.
Przygotować pesto: bazylię rozetrzeć z oliwą w moździerzu. Następnie dodać do tego orzeszki pinii, tarty parmezan oraz szczyptę soli. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę i dodać do zupy.
Komentarze (0)