Zupa z pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1921
Zupa z pesto
fot. citymama / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 g czarnej fasoli
  • 30 g makaronu rurki
  • 15 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 5 g tartego parmezanu
  • 5 g tłuczonych orzeszków pinii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Fasolę czarną moczyć w 1 l lekko osolonej wody przez 3 godziny. Pozostałe warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew i fasolkę szparagową pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa dodać do namoczonej fasoli wraz z curry, szczyptą soli oraz pieprzu, a następnie gotować do miękkości. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Gorącą zupą zalać makaron.

Przygotować pesto: bazylię rozetrzeć z oliwą w moździerzu. Następnie dodać do tego orzeszki pinii, tarty parmezan oraz szczyptę soli. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę i dodać do zupy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów