Polenta z pesto i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1857
Składniki:
- 200 g sera Brie
- 5 g kiełków buraczka czerwonego
- 1 szklanka wrzącej wody
- pieprz
- sól
- Na polentę:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 2 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka tłuczonych orzeszków pinii
- 1 ząbek czosnku
- pęczek rukoli
- garstka świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Kiełki buraczka czerwonego sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiary. Rukolę oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Ser Brie pokroić na porcje.
Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i wsypać stopniowo do tego mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewniana łyżką. Składniki gotować do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i łyżką przełożyć na talerz.
Przygotować pesto: bazylię oraz rukolę przełożyć do miksera. Wsypać do tego tłuczone orzeszki pinii i dodać obrany ze skóry czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem, po czym nałożyć łyżka na polentę na talerzu.
Dodać do tego ser Brie i wszystko posypać kiełkami buraczka czerwonego.
Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i wsypać stopniowo do tego mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewniana łyżką. Składniki gotować do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i łyżką przełożyć na talerz.
Przygotować pesto: bazylię oraz rukolę przełożyć do miksera. Wsypać do tego tłuczone orzeszki pinii i dodać obrany ze skóry czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem, po czym nałożyć łyżka na polentę na talerzu.
Dodać do tego ser Brie i wszystko posypać kiełkami buraczka czerwonego.
Komentarze (0)