Polenta z pesto i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1647
Polenta z pesto i serem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g sera Brie
  • 5 g kiełków buraczka czerwonego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pieprz
  • sól
  • Na polentę:
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka tłuczonych orzeszków pinii
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek rukoli
  • garstka świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Kiełki buraczka czerwonego sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiary. Rukolę oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Ser Brie pokroić na porcje.

Przygotować polentę: zagotować wodę z solą w rondlu na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i wsypać stopniowo do tego mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewniana łyżką. Składniki gotować do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i łyżką przełożyć na talerz.

Przygotować pesto: bazylię oraz rukolę przełożyć do miksera. Wsypać do tego tłuczone orzeszki pinii i dodać obrany ze skóry czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować mikserem, po czym nałożyć łyżka na polentę na talerzu.

Dodać do tego ser Brie i wszystko posypać kiełkami buraczka czerwonego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów