Gęsta zupa z makaronem i pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1800
Gęsta zupa z makaronem i pesto
fot. Fot. Index Food

Składniki:

  • • 200 ml przecieru pomidorowego (passata) Valfrutta
  • • słoiczek sosu pesto z bazylią Grand'Italia
  • • 100 g makaronu małe muszelki Arrighi
  • • 1 drobno posiekana cebulka
  • • 1 ząbek czosnku
  • • 1 drobno posiekana marchewka
  • • 1 łodyga pokrojonego selera naciowego
  • • 100 g kawałeczków boczku
  • • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • • 2 ziemniaki
  • • 150 g białej fasoli z puszki
  • • 1 l bulionu wołowego
  • • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • • 100 g zielonego groszku
  • • sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler, boczek i duś razem ok 10 minut. Przełóż do garnka i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, passatę oraz bulion. Zagotuj razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjmij trochę ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblenduj, aby była gęsta. Dodaj odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę.
Do zupy wrzuć również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotuj na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane łyżką pesto z bazylią.

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów