Szaszłyki z sosem orzechowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2824
Szaszłyki z sosem orzechowym
fot. Monica Arellano-Ongpin / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 szalotki
  • 2 zielone ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka tłuczonych pistacji
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 0,5 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, pokroić na kawałki, oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną papryka chili i nabić na patyczki szaszłykowe. Następnie przełożyć na aluminiową tackę do grilla, zalać oliwą z oliwek i przypiec na rozpalonym grillu. Gotowe ściągnąć z grilla i przełożyć na tacę. Ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i dodać do mięsa.

Przygotować sos orzechowy: cebulę szalotkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać tłuczone pistacje, ciemny sos sojowy, sok z cytryny oraz cukier, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, przelać do małej miseczki, przestudzić i dodać do pozostałych składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów