Szaszłyki z sosem orzechowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2824
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 szalotki
- 2 zielone ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka tłuczonych pistacji
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 0,5 szklanki oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić na kawałki, oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną papryka chili i nabić na patyczki szaszłykowe. Następnie przełożyć na aluminiową tackę do grilla, zalać oliwą z oliwek i przypiec na rozpalonym grillu. Gotowe ściągnąć z grilla i przełożyć na tacę. Ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i dodać do mięsa.
Przygotować sos orzechowy: cebulę szalotkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać tłuczone pistacje, ciemny sos sojowy, sok z cytryny oraz cukier, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, przelać do małej miseczki, przestudzić i dodać do pozostałych składników.
Przygotować sos orzechowy: cebulę szalotkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać tłuczone pistacje, ciemny sos sojowy, sok z cytryny oraz cukier, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, przelać do małej miseczki, przestudzić i dodać do pozostałych składników.
Komentarze (0)