Babeczki bananowo-kokosowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1691
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe banany
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- Na ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki i pokroić na kawałki. Pokrojone zmieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem i razem zmiksować na jednolitą masę mikserem. Zmiksowane składniki włożyć do lodówki i trzymać do czasu upieczenia ciasta.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać rozpuszczone masło, śmietanę kwaśną, wbić jajka i całość dokładnie miksować mikserem przez 3 minuty. Zmiksowane składniki przełożyć do papilotek, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Na przestudzone ciasto wyłożyć zmiksowane banany z wiórkami kokosowymi, po czym wszystko polać miodem lipowym
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać rozpuszczone masło, śmietanę kwaśną, wbić jajka i całość dokładnie miksować mikserem przez 3 minuty. Zmiksowane składniki przełożyć do papilotek, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Na przestudzone ciasto wyłożyć zmiksowane banany z wiórkami kokosowymi, po czym wszystko polać miodem lipowym
Komentarze (0)