Babeczki bananowo-kokosowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1691
Babeczki bananowo-kokosowe
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • Na ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki i pokroić na kawałki. Pokrojone zmieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem i razem zmiksować na jednolitą masę mikserem. Zmiksowane składniki włożyć do lodówki i trzymać do czasu upieczenia ciasta.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać rozpuszczone masło, śmietanę kwaśną, wbić jajka i całość dokładnie miksować mikserem przez 3 minuty. Zmiksowane składniki przełożyć do papilotek, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Na przestudzone ciasto wyłożyć zmiksowane banany z wiórkami kokosowymi, po czym wszystko polać miodem lipowym

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów