Polenta z serem, ciecierzycą i pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 42
Polenta z serem, ciecierzycą i pesto
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g startego parmezanu
  • 2,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • Pesto:
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić.

Przygotować polentę: do rondla wlać wodę, wsypać do niej szczyptę soli i doprowadzić ją do wrzenia na średnim ogniu. Na wrzątek wsypać do niej stopniowo mąkę kukurydzianą i mieszać do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy wsypać do tego starty parmezan, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Przygotować pesto: bazylię umyć, odsączyć z wody i przełożyć do miksera. Wsypać do niej starty parmezan, dodać obrany ze skóry czosnek, wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na polentę na talerzu.

Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ja z patelni i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów