Polenta z serem, ciecierzycą i pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 717
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g startego parmezanu
- 2,5 szklanki wody
- szczypta soli
- Pesto:
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić.
Przygotować polentę: do rondla wlać wodę, wsypać do niej szczyptę soli i doprowadzić ją do wrzenia na średnim ogniu. Na wrzątek wsypać do niej stopniowo mąkę kukurydzianą i mieszać do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy wsypać do tego starty parmezan, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować pesto: bazylię umyć, odsączyć z wody i przełożyć do miksera. Wsypać do niej starty parmezan, dodać obrany ze skóry czosnek, wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na polentę na talerzu.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ja z patelni i dodać do całości.
Przygotować polentę: do rondla wlać wodę, wsypać do niej szczyptę soli i doprowadzić ją do wrzenia na średnim ogniu. Na wrzątek wsypać do niej stopniowo mąkę kukurydzianą i mieszać do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy wsypać do tego starty parmezan, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować pesto: bazylię umyć, odsączyć z wody i przełożyć do miksera. Wsypać do niej starty parmezan, dodać obrany ze skóry czosnek, wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na polentę na talerzu.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ja z patelni i dodać do całości.
Komentarze (0)