Zupa pomidorowa z cukinią, fasolą i pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1986
Zupa pomidorowa z cukinią, fasolą i pesto
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 2 młode zielone cukinie
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka przypraw do fasoli
  • sól
  • pieprz
  • Pesto:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, wlać namoczoną wcześniej fasolę wraz z wodą i wsypać do tego przyprawę do fasoli. Gotować przez 10 minut, po czym dodać do tego pomidory z puszki i pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną ściągnąć je z ognia i przelać na talerz.

Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Wsypać do niej mielone orzeszki laskowe, tarty parmezan, dodać obrany ze skory czosnek i wlać oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku przyprawami i zmiksować na jednolitą masę, a następnie dodać łyżką do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów