Zupa pomidorowa z cukinią, fasolą i pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1986
Składniki:
- 400 g białej fasoli
- 400 g pomidorów z puszki bez skórek
- 2 młode zielone cukinie
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżeczka przypraw do fasoli
- sól
- pieprz
- Pesto:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 1 łyżka tartego parmezanu
- pęczek świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, wlać namoczoną wcześniej fasolę wraz z wodą i wsypać do tego przyprawę do fasoli. Gotować przez 10 minut, po czym dodać do tego pomidory z puszki i pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną ściągnąć je z ognia i przelać na talerz.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Wsypać do niej mielone orzeszki laskowe, tarty parmezan, dodać obrany ze skory czosnek i wlać oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku przyprawami i zmiksować na jednolitą masę, a następnie dodać łyżką do potrawy.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Wsypać do niej mielone orzeszki laskowe, tarty parmezan, dodać obrany ze skory czosnek i wlać oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku przyprawami i zmiksować na jednolitą masę, a następnie dodać łyżką do potrawy.
Komentarze (0)