Karczochy zapiekane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1881
Karczochy zapiekane
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 karczochy
  • 2 łyżki tartego sera Romano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karczochy umyć, osączyć z wody i przyciąć lekko górne końcówki. Bułkę tartą przesypać do miski i wymieszać z tartym serem Romano. Do wymieszanych składników wsypać suszone oregano oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ponownie wymieszać, po czym napełnić nimi karczochy. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, zalać wodą i nadziane karczochy skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów