Karczochy zapiekane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2102
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 karczochy
- 2 łyżki tartego sera Romano
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Karczochy umyć, osączyć z wody i przyciąć lekko górne końcówki. Bułkę tartą przesypać do miski i wymieszać z tartym serem Romano. Do wymieszanych składników wsypać suszone oregano oraz obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ponownie wymieszać, po czym napełnić nimi karczochy. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, zalać wodą i nadziane karczochy skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski.
Komentarze (0)