Zupa warzywna z pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1404
Zupa warzywna z pesto
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 marchew
  • pieprz
  • sól
  • Pesto:
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • pęczek zielonej bazylii
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić również w kostkę. Marchew obrać ze skory i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinie i smażyć ją przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Przygotować pesto: bazylię oraz rukolę przełożyć do miksera. Potem dodać do tego obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek i zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać tłuczone orzechy laskowe oraz tarty parmezan, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dodać do zupy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów