Zupa warzywna z pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1404
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 marchew
- pieprz
- sól
- Pesto:
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- pęczek zielonej bazylii
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić również w kostkę. Marchew obrać ze skory i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinie i smażyć ją przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Przygotować pesto: bazylię oraz rukolę przełożyć do miksera. Potem dodać do tego obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek i zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać tłuczone orzechy laskowe oraz tarty parmezan, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dodać do zupy.
Przygotować pesto: bazylię oraz rukolę przełożyć do miksera. Potem dodać do tego obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek i zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać tłuczone orzechy laskowe oraz tarty parmezan, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dodać do zupy.
Komentarze (0)