Miks z kalafiora z ciecierzycą i pesto

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 946
Miks z kalafiora z ciecierzycą i pesto
fot. Arzamasova / elements.envato.com

Składniki:

  • 2 duże kalafiory
  • 2 łyżki ciecierzycy w zalewie
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • natka zielonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Kalafiory, bazylię oraz natkę zielonej kolendry umyć i osączyć z wody. Kalafiory podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zmiksować je mikserem na jednolitą masę i przełożyć do miski.

Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozetrzeć wraz z bazylią i oliwą na drobną masę. Następnie dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek i tarty parmezan. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na kalafiora w misce.

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przełożyć ją na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć przyprawą garam masala, lekko zrumienić na średnim ogniu i dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej kolendry i podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów