Miks z kalafiora z ciecierzycą i pesto
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1177
Składniki:
- 2 duże kalafiory
- 2 łyżki ciecierzycy w zalewie
- 2 kromki chleba razowego
- 2 łyżki oleju
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- natka zielonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Kalafiory, bazylię oraz natkę zielonej kolendry umyć i osączyć z wody. Kalafiory podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zmiksować je mikserem na jednolitą masę i przełożyć do miski.
Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozetrzeć wraz z bazylią i oliwą na drobną masę. Następnie dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek i tarty parmezan. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na kalafiora w misce.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przełożyć ją na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć przyprawą garam masala, lekko zrumienić na średnim ogniu i dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej kolendry i podawać z chlebem razowym.
Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozetrzeć wraz z bazylią i oliwą na drobną masę. Następnie dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek i tarty parmezan. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na kalafiora w misce.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przełożyć ją na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć przyprawą garam masala, lekko zrumienić na średnim ogniu i dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej kolendry i podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)