Zupa z pappardelle i ciecierzycy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1563
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 400 g ciecierzycy
- 30 g makaronu pappardelle
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść szałwii
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać rozmaryn, suszoną kolendrę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać bulion warzywny i dodać posiekaną drobno szałwię. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości ciecierzycy. Kiedy ciecierzyca zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i zalać ugotowany wcześniej makaron.
Komentarze (0)