Spaghetti Puttanesca
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2131
Składniki:
- 30 g makaronu spaghetti
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 suszone pomidory
- 2 filety z sardeli
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku do dekoracji
- 1 mała bagietka
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kapary osączyć z zalewy. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Filety z sardeli umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na 3 łyżkach oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną sardelę, kapary oraz suszone pomidory. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili i smażyć do miękkości ryby. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Bagietkę pokroić na cienkie kromki, po czym zrumienić na pozostałej oliwie na patelni i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem i udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)