Spaghetti Puttanesca

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2131
Spaghetti Puttanesca
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 suszone pomidory
  • 2 filety z sardeli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku do dekoracji
  • 1 mała bagietka
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kapary osączyć z zalewy. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Filety z sardeli umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na 3 łyżkach oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną sardelę, kapary oraz suszone pomidory. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili i smażyć do miękkości ryby. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Bagietkę pokroić na cienkie kromki, po czym zrumienić na pozostałej oliwie na patelni i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem i udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów