Zupa z ciecierzycy, jarmużu i kiełbasy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2164
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 30 g kiełbasy śląskiej
- 2 gałązki świeżego oregano
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- maggi
- pęczek jarmużu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz ciecierzycę umyć i osaczyć z wody. Ciecierzyce namoczyć, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przyrumienić. Marchew obrać, ze skóry pokroić w kostkę i dodać do smażonej kiełbasy. Następnie do smażonych składników dodać namoczoną ciecierzyce z bulionem, wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojony na kawałki jarmuż, oregano, tymianek i całość zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)