Zupa z ciecierzycy, jarmużu i kiełbasy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2164
Zupa z ciecierzycy, jarmużu i kiełbasy
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 30 g kiełbasy śląskiej
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • maggi
  • pęczek jarmużu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ciecierzycę umyć i osaczyć z wody. Ciecierzyce namoczyć, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przyrumienić. Marchew obrać, ze skóry pokroić w kostkę i dodać do smażonej kiełbasy. Następnie do smażonych składników dodać namoczoną ciecierzyce z bulionem, wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojony na kawałki jarmuż, oregano, tymianek i całość zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów