Mazurek czekoladowy

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2393
Mazurek czekoladowy
fot. Magic Madzik / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 dag groszku ptysiowego
  • 5 dag draży mlecznych
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka łuskanego słoneczniku
  • 1 łyżka mleka

Opis przygotowania:

Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz żółtka i utrzeć na jednolitą masę. Do roztartej masy dodawać stopniowo mąkę, cały czas ucierając. Następnie dodać do tego śmietanę oraz kakao i całość dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto zbić w kulę, owinąć folią spożywczą i na 45 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość 7 mm i przełożyć na formę owiniętą papierem do pieczenia. Całość wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.

Czekoladę połamać na drobne kawałeczki. Mleko wlać do rondla, dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając drewniana łyżką. Rozpuszczoną przelać na upieczone ciasto. Kiedy czekolada zastygnie, udekorować wszystko groszkiem ptysiowym, drażami mlecznymi i łuskanym słonecznikiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów