Mazurek czekoladowy
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2590
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 dag groszku ptysiowego
- 5 dag draży mlecznych
- 3 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka łuskanego słoneczniku
- 1 łyżka mleka
Opis przygotowania:
Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz żółtka i utrzeć na jednolitą masę. Do roztartej masy dodawać stopniowo mąkę, cały czas ucierając. Następnie dodać do tego śmietanę oraz kakao i całość dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto zbić w kulę, owinąć folią spożywczą i na 45 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość 7 mm i przełożyć na formę owiniętą papierem do pieczenia. Całość wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.
Czekoladę połamać na drobne kawałeczki. Mleko wlać do rondla, dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając drewniana łyżką. Rozpuszczoną przelać na upieczone ciasto. Kiedy czekolada zastygnie, udekorować wszystko groszkiem ptysiowym, drażami mlecznymi i łuskanym słonecznikiem.
Czekoladę połamać na drobne kawałeczki. Mleko wlać do rondla, dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając drewniana łyżką. Rozpuszczoną przelać na upieczone ciasto. Kiedy czekolada zastygnie, udekorować wszystko groszkiem ptysiowym, drażami mlecznymi i łuskanym słonecznikiem.
Komentarze (0)