Zupa krem z marchewki i ciecierzycy z sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 945
Składniki:
- Na zupę:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 g ciecierzycy
- 5 marchewek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
- Na sałatkę:
- 50 g twarogu koziego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek botwinki
- 1 łyżka orzeszków pinii
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Przygotować zupę: ciecierzycę oraz marchew opłukać pod bieżącą wodą, następnie ciecierzycę przesypać do rondla, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu dodać do tego obraną ze skóry i pokrojona w kostkę marchew i razem ugotować do miękkości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i zblendować.
Przygotować sałatę: botwinkę oraz rukolę umyć, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Dodać do tego orzeszki pinii i twaróg kozi. Całość skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i podawać razem z przygotowaną wcześniej zupą.
Przygotować sałatę: botwinkę oraz rukolę umyć, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Dodać do tego orzeszki pinii i twaróg kozi. Całość skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i podawać razem z przygotowaną wcześniej zupą.
Komentarze (0)