Zupa krem z marchewki i ciecierzycy z sałatką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 127
Zupa krem z marchewki i ciecierzycy z sałatką
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na zupę:
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g ciecierzycy
  • 5 marchewek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Na sałatkę:
  • 50 g twarogu koziego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Przygotować zupę: ciecierzycę oraz marchew opłukać pod bieżącą wodą, następnie ciecierzycę przesypać do rondla, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu dodać do tego obraną ze skóry i pokrojona w kostkę marchew i razem ugotować do miękkości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i zblendować.

Przygotować sałatę: botwinkę oraz rukolę umyć, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Dodać do tego orzeszki pinii i twaróg kozi. Całość skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i podawać razem z przygotowaną wcześniej zupą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy