Zupa miks z czerwonej kapusty i ciecierzycy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1397
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 bagietka
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Czerwoną kapustę umyć, odsączyć z wody i pokroić ją w cienkie paski. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu przelać ją razem z wodą, w której się moczyła do rondla, dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony w cienkie plastry czosnek oraz pokrojoną wcześniej czerwoną kapustę. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Po ugotowaniu wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować na jednolitą masę, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę podawać z pokrojoną bagietką.
Komentarze (0)