Zupa z ciecierzycy i pomidorów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2529
Składniki:
- 300 g ciecierzycy
- 250 g pomidorów z puszki bez skóry
- 4 plastry parmezanu
- 1 cebula
- 1 l wody
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do gotowanej nadal ciecierzycy. Potem wlać do tego pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i wsypać suszoną kolendrę. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać do miski i wyłożyć plastrami parmezanu.
Komentarze (0)