Zupa krem z marchewki i ciecierzycy
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6204
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 4 marchewki
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 łyki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Marchew oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Ciecierzycę przełożyć do rondla zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Następnie czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku z cebulą wsypać mielony kmin rzymski, mielone nasiona kolendry, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego namoczoną wcześniej ciecierzycę i dodać pokrojoną marchew. Całość gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem, mieloną ostrą papryką chili i dobrze wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przełożyć do miski. Gotową zupę skropić sokiem z cytryny, posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem.
Komentarze (0)