Semifreddo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1816
Semifreddo
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 18 %
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru pudru
  • 20 g biszkoptów
  • 20 g rodzynek
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki mleka.

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone rodzynki podzielić na dwie połowy. Jedną z nich przełożyć do miski, a drugą pozostawić do dekoracji deseru. Czekoladę gorzką oraz krakersy rozdrobnić na małe kawałeczki. Rozdrobnioną czekoladę podzielić na dwie połowy, po czym jedną z nich pozostawić do polania deseru, a drugą wraz z pokruszonymi krakersami dodać do sparzonych wcześniej rodzynek w misce. Dodać do tego również serek mascarpone, śmietanę, wlać mleko, wsypać cukier i kawę rozpuszczalną. Następnie zmiksować mikserem i przełożyć do wyłożonego folią, plastikowego pudełka. Całość zakryć szczelnie folią i zamrozić w zamrażalniku. Zamrożone wyciągnąć, odwinąć z folii i wyłożyć na talerz. Pozostawioną wcześniej czekoladę przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną czekoladę dodać do deseru, a wszystko udekorować pozostawionymi rodzynkami.

Komentarze (0)