Semifreddo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1816
Składniki:
- 300 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 18 %
- 300 g gorzkiej czekolady
- 150 g cukru pudru
- 20 g biszkoptów
- 20 g rodzynek
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki mleka.
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone rodzynki podzielić na dwie połowy. Jedną z nich przełożyć do miski, a drugą pozostawić do dekoracji deseru. Czekoladę gorzką oraz krakersy rozdrobnić na małe kawałeczki. Rozdrobnioną czekoladę podzielić na dwie połowy, po czym jedną z nich pozostawić do polania deseru, a drugą wraz z pokruszonymi krakersami dodać do sparzonych wcześniej rodzynek w misce. Dodać do tego również serek mascarpone, śmietanę, wlać mleko, wsypać cukier i kawę rozpuszczalną. Następnie zmiksować mikserem i przełożyć do wyłożonego folią, plastikowego pudełka. Całość zakryć szczelnie folią i zamrozić w zamrażalniku. Zamrożone wyciągnąć, odwinąć z folii i wyłożyć na talerz. Pozostawioną wcześniej czekoladę przełożyć do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną czekoladę dodać do deseru, a wszystko udekorować pozostawionymi rodzynkami.
Komentarze (0)