Zupa z orzo i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1371
Składniki:
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 1 szklanka makaronu orzo
- 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
- 1 garstka świeżego szpinaku
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki oraz korzeń pietruszki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie makaron orzo przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tłuczone orzechy włoskie i smażyć je przez 1 minutą na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać pokrojone ziemniaki, korzeń pietruszki oraz szpinak. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przelać do makaronu na talerzu. Gotową zupę posypać pokrojonymi pomidorami.
Komentarze (0)