Zupa z orzo i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1371
Zupa z orzo i orzechami
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka makaronu orzo
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 garstka świeżego szpinaku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki oraz korzeń pietruszki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie makaron orzo przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tłuczone orzechy włoskie i smażyć je przez 1 minutą na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać pokrojone ziemniaki, korzeń pietruszki oraz szpinak. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przelać do makaronu na talerzu. Gotową zupę posypać pokrojonymi pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów