Croissanty zapiekane w cieście
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2595
Składniki:
- 4 croissanty
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Formę do pieczenia wysmarować masłem do pieczenia. Croissanty pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 2 cm.
Przygotować ciasto: mleko przelać do miski i rozmieszać z mąką, ekstraktem waniliowym, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz szczyptą soli. Do rozmieszanych składników wbić jajko, wsypać mielone migdały i sparzone wcześniej rodzynki. Całość dobrze wymieszać i przelać do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Potem dodać do tego pokrojone croissanty. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mleko przelać do miski i rozmieszać z mąką, ekstraktem waniliowym, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz szczyptą soli. Do rozmieszanych składników wbić jajko, wsypać mielone migdały i sparzone wcześniej rodzynki. Całość dobrze wymieszać i przelać do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Potem dodać do tego pokrojone croissanty. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)