Croissanty zapiekane w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2374
Croissanty zapiekane w cieście
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 croissanty
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Formę do pieczenia wysmarować masłem do pieczenia. Croissanty pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 2 cm.

Przygotować ciasto: mleko przelać do miski i rozmieszać z mąką, ekstraktem waniliowym, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz szczyptą soli. Do rozmieszanych składników wbić jajko, wsypać mielone migdały i sparzone wcześniej rodzynki. Całość dobrze wymieszać i przelać do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Potem dodać do tego pokrojone croissanty. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów