Orzo z fasolą mung, pomidorami i sokiem z limonki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3160
Orzo z fasolą mung, pomidorami i sokiem z limonki
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu orzo
  • 40 g zielonej fasoli mung
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę mung moczyć w 3 szklankach lekko osolonej wody przez 4 godziny. Do fasoli dodać pokrojony w kostkę seler naciowy i razem gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Następnie odcedzić. Makaron orzo zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i połączyć z fasolą. Pomidory koktajlowe umyć, osączyć z wody przekroić na połowy i dodać do składników. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów